top of page

Wat is kickboksen?

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van de handen als de benen. Bij kickboksen worden de stoten uit het boksen gecombineerd met trappen naar de benen, het lichaam en het hoofd. Een kickbokswedstrijd wordt gevochten in een ring. Bij een volwassen partij draagt de vechter enkel handschoenen, tok, borstbescherming en gebitsbescherming. Bij een jeugdpartij draagt de vechter ook scheenbeschermers en een hoofdkap.

 

Een wedstrijd wordt gescoord op de volgende punten: dominantie vechter, schade toegebracht door vechter, punten door technieken en het aantal knockdowns. Ook kan een wedstrijd worden gewonnen door een (technisch) knock-out. Er is sprake van een technisch knock-out als de vechter het gevecht niet kan voortzetten door het besluit van de trainer (handdoek gooien) of door schade aan het lichaam of hoofd (o.a. wond, blessure). De scheidsrechter en dokter zijn de beslissende factor of de schade dusdanig is dat de vechter niet door kan.  Er is sprake van een knock-out als de vechter het gevecht niet kan voortzetten, omdat hij met een ander lichaamsdeel dan zijn voeten het canvas raakt door een techniek van de tegenstander en na de 8 tellen niet op kan staan. Er is sprake van een knock-down als de vechter met een ander lichaamsdeel dan zijn voeten het canvas raakt door een techniek van de tegenstander, maar na 8 tellen wel weer kan opstaan en verder vechten.

 

Er zijn verschillende klasse in het kickboksen:

  • Demo-gevecht Jeugd: Alle leeftijden. Geen hoofdcontact. Volledige bescherming. Bij te hard wordt er ingegrepen. Bij 2 waarschuwingen is de partij afgelopen. 2 ronden van 1 minuut.

  • Demo-gevecht Volwassenen: Alle leeftijden. Regels in overleg. Veel voorkomend is zonder hoofdcontact, volledig beschermd en 2 ronden van 1 minuut.

  • J-Klasse: Jeugd van 10 t/m 17 jaar. Geen hoofdcontact toegestaan. 3 ronden van 1 minuut.

  • N-Klasse: Nieuwelingen vanaf 18 jaar. 3 ronden van 1.5 minuut. Bij 4 gewonnen partijen door naar de C-Klasse.

  • C-Klasse: 3 ronden van 2 minuten. Bij 6 gewonnen partijen door naar de B-Klasse.

  • B-Klasse: 3 ronden van 3 minuten. Bij 8 gewonnen partijen door naar de A-Klasse.

  • A-Klasse: 3 ronden van 3 minuten. Bij onbeslist een extra ronden. Knieën naar het hoofd zijn toegestaan.

bottom of page